Siirry suoraan sisältöön
Cocoamusic » Blogi » Indie musiikki käsittää laajasti erilaista musiikkia

Indie musiikki käsittää laajasti erilaista musiikkia

Indie musiikki voi olla millaista vain.

Indie musiikki on määritelty hieman eri tavoin historian saatossa, mutta yhteistä niille kaikille määritteille on se, että sillä viitataan omaehtoiseen musiikkiin. Tällä tarkoitetaan sitä, että indie-musiikkia julkaiseva taho on jokin muu kuin alan suurimmat levy-yhtiöt. Alun perin indie-musiikilla viitattiin 1980-luvulla syntyneisiin popbändeihin, mutta myöhemmin sen alla on tehty musiikkia rockista teknoon. Monet ovat myös kyseenalaistaneet termiä, sillä osa pitää sitä liian väljänä.

Indie musiikki ja sen historia

Levyteollisuus on aina ollut suurien yritysten hallitsema, mikä tarkoittaa sitä, että niillä on paljon valtaa suhteessa siihen, minkälaista musiikkia julkaistaan. Tähän herättiin jo aivan levyteollisuuden alkuvaiheissa, kun Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa sijainneet pienet levy-yhtiöt yrittivät saada jalansijaa markkinoilla. Niinpä ne päättivät perustaa organisaatioita, joiden tehtävänä oli edesauttaa itsenäisen musiikin tekemistä ja julkaisemista.

1980-luvun kuluessa monet itsenäiset levy-yhtiöt olivat nousseet jo kohtalaisen suuriksi yrityksiksi. Tähän auttoi se, että levyt myivät hyvin ja markkinoilla oli tilaa myös pienemmille tekijöille. Cocoa music suositteleekin kuuntelemaan erityisesti 1980- ja 1990-luvun indie-yhtyeitä, mikäli on kiinnostunut tutustumaan indie-musiikin kultakauteen. Toki hyvää indie-musiikkia on tehty myös 2000-luvulla siitäkin huolimatta, että digitaalisuus toi omat haasteensa varsinkin kaupalliselle puolelle.

Indie-musiikki elää ja voi hyvin

Kun tulemme lähemmäksi nykyaikaa, monet indie-yhtyeet ovat onnistuneet nousemaan monien kuulijoiden suosioon. Sitä on edesauttanut erilaiset digitaaliset kanavat, joiden kautta myös pienet levy-yhtiöt ja niiden artistit voivat levittää musiikkiaan kustannustehokkaasti. Vaikka suuret hallitsevat edelleen markkinoita ja niillä on paljon valtaa, indie-musiikki on löytänyt paikkansa myös digitaalisen musiikin kentällä.

Avainsanat: