Siirry suoraan sisältöön
Cocoamusic » Blogi » Mitä musiikki genre kertoo

Mitä musiikki genre kertoo

Musiikki genre

Musiikilla on monenlaisia tyylilajeja ja ne kertovat siitä, millaisesta musiikista on kysymys. Musiikki genre voi kertoa klassisuudesta tai nykymusiikista, mutta alalaji kuvaa tarkemmin, mistä oikein on kysymys. Jotkut musiikin muodot ovat sellaisia, että ne eivät välttämättä ole minkään alalaji. Näin esimerkiksi pop-musiikki. Se on kuitenkin musiikkia, joka on tiettynä hetkenä ajankohtaista ja todellisessa suosiossa. Eri kausien trendit määrittelevät tarkemmin sen, mikä on pop-musiikkia. Mutta toisaalta, myös pop-musiikilla on oma säännöstönsä, mistä sen tunnistaa, joten se on sinällään oma tyylilaji.

Millaisia musiikki genrejä on

Klassinen musiikki on aina taidemusiikkia, mutta sen alla se voidaan jakaa esimerkiksi sen mukaan, millaisilla esityskokoonpanoilla sitä esitetään. Niitä voi olla sinfoniat sekä kamarimusiikki tai sen käyttötarkoituksen mukaisesti kuten kirkkomusiikki. Myös aikakaudet ovat antaneet sille oman leimansa esimerkiksi barokkimusiikki. Näin johdattelemalla klassisen musiikin saa laitettua useampaan eri alalajiin.

Populaarimusiikki, joka siis ei ole klassista, on puolestaan jaettu moniin alalajeihin. Niitä voivat olla esimerkiksi folk, soul, jazz, diskomusiikki, tekno ja rock. Näistä jokaisella on vielä suuntauksensa ja alalajinsa. Lisäksi alalajeja on voitu yhdistää ja niistä on saatu mielenkiintoisia yhdistelmiä kuten rock jazz tai funky soul. Näissä yhdistelmissä on kummastakin alalajista otettu tekijöitä ja laitettu ne yhteen. Funky soulin kehitti James Brown ja musiikki on hyvin hänen äänelleen sopivaa.

Kansanmusiikki on kolmas musiikki genre, joka voidaan selvästi erotella näistä kahdesta aikaisemmasta. Sen alalajit erotellaan sen mukaan, mitä kansallisuutta tai etnistä ryhmää se edustaa. Myös alueilla on kansanmusiikissa merkitystä. Monet kansanmusiikin kappaleet voikin tunnistaa kuuluvaksi jollekin tietylle alueelle. On kuitenkin muistettava, että myös kansanmusiikki on kehittynyt ja saanut vaikutteita myös muista musiikin lajeista. Tyypillisesti se on muuttunut hyvin alkukantaisista soittimista soitettuna tähän päivään sopiviin soittimiin.

musiikki genre on Tapa tarkastella musiikkia

Musiikki genre on oma tapansa tarkastella musiikkia. On kuitenkin muistettava, että kappaleen tekijä kertoo, mitä tyyliä hänen musiikkinsa on. Joten siitä ei sinällään voi kiistellä tai sanoa, että joku on kirjannut musiikin väärään tyylilajiin. Selvää on se, että musiikki muuttuu vuosien mittaan ja aina tulee joku muusikko, joka tuo uuden idean, johon muutamat muut lähtevät mukaan. Siksi musiikin alalajeja syntyy syntymistään ja niitä ei koskaan poistu, koska ne jäävät historiaan. Ehkä ne vähitellen unohtuvat, mutta jos jonkin äänite soitetaan, ne palautuvat jälleen mieleen.

Genrestä voi sanoa, että se on musiikissa sen DNA. Siitä tunnistaa sen johdannaistyylin ja se on ikään kuin sateenvarjo, jonka alle kaikki alalajit asettuvat. Alalajit voivat olla tyylejä, ihan millä nimellä niitä kutsutaankaan. Vähän samalla tavalla kuin casino online jakautuu erilaisiin peleihin. Tärkeintä musiikin kehittymisessä on kuitenkin se, että musiikki kehittyy ja siihen tuodaan uusia piirteitä koko ajan. Genret ovat ja pysyvät, mutta alalajit elävät kiinnostuksen mukaan. Kiinnostus musiikin eri tyylisuuntiin on aina pienestä kiinni ja pientä hiljaiseloa pitänyt laji saattaa jossain vaiheessa nousta uudelleen uskomattomaan suosioon.

Joissakin alalajeissa erot ovat hyvin häilyviä eikä aina kykene sanomaan, mistä alalajista on kysymys. Esimerkiksi rock on bluesia, mutta huomattavasti nopeampaa ja paljon särmikkäämpää. Siinä tulivat mukaan sähkökitarat ja -bassot sekä rummut. Molemmilla on kuitenkin perustana 12 -tahtinen kaava. Muita samanlaisia ja hyvin mielenkiintoisia ilmiöitä on hiphop, joka siis on tyylisuunta sekä sen alalaji rap, joka kuitenkin on kehittynyt funkin ja soulin puolelta.

Avainsanat: