Siirry suoraan sisältöön
Cocoamusic » Blogi » Tabula Rasa yhtye kuuluu suomalaisen Musiikin historiaan

Tabula Rasa yhtye kuuluu suomalaisen Musiikin historiaan

Rockyhtye keikalla

Tabula Rasa yhtye on yksi tunnetuimpia suomalaisia progeyhtye, joka oli aktiivinen 1970-luvulla. Myöhemmin yhdestä bändin jäsenestä tuli erityisen suosittu Suomessa, sillä yhtyeen perustajajäseniin kuulunut Heikki Silvennoinen näytteli suositussa Kummelit-sarjassa, joka tuli televisiosta 1990-luvulla. Tätä ennen hän niitti kuitenkin mainetta progemusiikin parissa ja teki useita keikkoja legendaarisen Wigwamin kanssa. Yhtye hajosi lopulta vuonna 1977, mutta sillä on paljon kuuntelijoita myös tänä päivänä.

Tabula Rasa yhtye ja alkuajat

Yhtye perustettiin Kangasalalla vuonna 1972, jolloin sen jäseniin kuuluivat Heikki Silvennoinen, Tapio Suominen sekä Asko Pakkanen. Bändin jäsenet ottivat paljon vaikutteita tuon ajan kuuluisista yhtyeistä, kuten Jethro Tullista ja Tasavallan Presidentistä. Tyylilajina oli siis proge, joka tunnetaan monimutkaisista rakenteista ja taitavista soittajista. Tabula Rasa osallistui popyhtyeiden SM-kisaan, jossa se sijoittui hienosta toiseksi.

Heikki Silvennoinen oli keskeisessä asemassa yhtyeessä, sillä hän kirjoitti lähes kaikki yhtyeen kappaleet varsinkin ensimmäisellä albumilla. Hänen toimestaan luotiin Tabula Rasan omintakeinen soundi. Teksteistä vastasi sen sijaan toinen tuleva suomalainen kuuluisuus Mikko Alatalo, joka kirjoitti yhtyeelle kantaa ottavia sanoituksia. Myöhemmin molemmat kulkivat musiikissa omiin suuntiinsa, sillä Alatalo perusti Coitus Inc. -yhtyeen ja Silvennoinen siirtyi bluesrockin pariin.

Tabula Rasan perintö elää

Vaikka Tabula Rasa julkaisi vain kaksi albumia, sillä on ollut oma tärkeä asema suomalaisen rockmusiikin historiassa. Yhtyeessä toimi monia lahjakkaita muusikkoja, joista tuli myöhemmin kuuluisia varsinkin Suomessa. Varsinkin suomalaisen progemusiikin kohdalla Tabula Rasa on merkittävä, sillä Suomessa ei loppu viimein ollut kovinkaan montaa merkittävää progemusiikkia soittavaa bändiä.

Avainsanat: